BabyBjörn vs MamaPolitie…

Vorige week donderdag zat ik achter mijn laptop met een kopje koffie, klaar om de blogpost van de dag online te zetten!
Het zou een drukke dag worden,want ik had veel te doen. Ik postte een blog over de Babybjorn draagzak die ik al een hele tijd gebruik, zeker als ik snel een keer de deur uit moet!
Zowel ik als Vin zijn dol op dat ding… Cis was nooit zo’n fan van draagdoeken en draagzakken en ik kon alleen maar hopen dat Vin dit wel wat leuk zou gaan vinden.
Gelukkig was het al snel duidelijk dat Vin dit inderdaad super leuk vond.
Vin gelukkig, mama gelukkig!

Ik vertelde in de blogpost dat ik Vin vaak in een draagdoek draag en voor snelle uitstapjes of ongeplande momentjes ( zoals een huilende Vin en een wilde peuter en mama die moet koken ) de BabyBjörn gebruik.
Geen gedoe met knopen en wikkelen, maar gewoon met 1 snelle beweging en 1 klik zit Vin lekker en kan hij alles goed in de gaten houden. Dit allemaal terwijl hij dicht bij me zit!
Geen gehuil en mama heeft 2 handen vrij!

Nou… dat had ik blijkbaar niet mogen doen… en al zeker niet over mogen vertellen.
Al snel kreeg ik de ene mail na de andere binnen van trouwe volgers… en onbekende volgers die mij hiervoor op de vingers tikten.
Ik kreeg van sommige te horen dat de draagzak niet ergonomisch zou zijn en dat ik beter opzoek zou gaan naar een andere draagzak…
Ik kreeg heel wat verschillende theorieen, (semi) wetenschappelijke teksten EN tal van andere merken voorgesteld.
Blijkbaar is dit een gevoelig onderwerp waar heel wat mama’s een mening over hebben… en dat mag! Geen enkel probleem…
Ik las alle mails en opmerkingen tot in de details… en begon bij mezelf te twijfelen of ik nou echt zo verkeerd zat met die BabyBjörn draagzak?!

Toen kwamen er andere mails en reacties binnen… boze mails… groffe mails… Mails van mensen die ik nog nooit eerder voorbij zag komen bij de blog en die het nodig vonden om mij af te schilderen als eentje die het allemaal voor het geld doet… alsof ik mijn eigen zoon mishandel, reclame maak en hiervoor ook nog is dik en vet betaald wordt…. Wauw… ik was in shock!
Gebeurde dit nou echt? Las ik dit allemaal wel goed? En was dit nu echt waar?
Ik meen echt dat de tranen over mijn wangen rolde terwijl ik de ene nare reactie na de andere las…
De reden waarom ik zo graag blog en waarom ik tot rust kom als ik achter mijn laptopje kruip, is omdat ik hier een beetje thuis kom… dit is MIJN plekje… waar ik MIJN ervaringen kwijt kan, mijn favoriete spulletjes aan jullie kan tonen zonder dat ik daar iets of iemand verantwoording voor moet geven!
Hoezo moest ik dat na al die jaren plots wel doen?
Ik heb nooit gezegd dat ik een expert of deskunige ben…. Als jullie mijn blog vaker zouden volgen dan zou je ook moeten weten dat ik nooit zeg HOE IETS MOET! Ik spreek gewoon over mijn dagelijkse uitstapjes, mijn kinderen, mijn werk en ja toevallig vind ik het ook super leuk om vaak opzoek te gaan naar interieur, fashion en babyspullen….

Nog nooit had ik eerder te maken gekregen met de “mama politie”…  Ik ben iemand die weinig twijfelt over het mama zijn…
Ik volg altijd MIJN gevoel en ik heb nooit te maken gekregen met andere mama’s die mij kwamen vertellen hoe ik iets beter zou doen!
Ik weet dat er ook een grote discussie bestaat over flesvoeding of borstvoeding… Ik heb altijd bewust gekozen om geen borstvoeding te geven en ik heb me daar nooit of nooit slecht bij gevoeld. Ik had geen schuld gevoel tegenover mijn kind en vooral niet tegenover andere mama’s…
Ik weet dat andere mama’s hier al wel vaker moeite mee hadden omdat ze zich onzeker voelden… puur en alleen om het feit dat andere mama’s met hun vingertje stonden te zwaaien!
( Andersom ook hoor… wie buiten de deur borstvoeding geeft, kan zich ook aan een hele vlaag commentaar verwachten!)
Nou… hier heb ik dus gelukkig geen last van gehad maar ik geef dit graag als voorbeeld aan…
Er zijn tal van theorieen en meningen… en toch moet iedereen die beslissing voor zichzelf uitmaken… en wanneer dat is gebeurd… moet een andere zich daar bij neerleggen.
Ik geef geen borstvoeding… jij wel… oke… it’s all good!

Hetzelfde wil ik meegeven aan mama’s die hun kind willen dragen in een draagzak… ( toevallig van het merk BabyBjörn.. want ja… dat is toevallig de zak die ik heb gekozen en waar IK blij mee ben!)
Ik kreeg van velen te horen dat deze zak niet ergonomisch is, heel slecht voor de houding en heupen van het kind.
Oke… hier wou ik dan wel eens het fijne van weten! Want als dit werkelijk zo zou zijn, dan zou ik mijn mening moeten herbekijken…en ik kan jullie met veel plezier vertellen dat dit absoluut NIET nodig was…

BabyBjörn was inderdaad later dan anderen met het produceren van een draagzak waarin de heupjes van de baby in kikkerhouding zitten.Ze werken nauw samen met een groot team van kinderartsen die duidelijk maakten dat je geen heupdysplasie kan krijgen van hangende beentjes. Ondertussen heeft BabyBjörn al 3 jaar een draagzak met soft back en kikkerhouding en is de draagzak goedgekeurd door het International Hip Dysplasia.

En vergeet niet dat wanneer het om zo’n belangrijke babyspullen gaat, hier zeker weten richtlijnen en wetgevingen voor bestaan, die ook BabyBjorn niet kan of mag negeren!

Ik loop soms rond met een draagdoek… ik loop soms rond met een kinderwagen, soms loop ik ook wel eens rond met Vin gewoon in mijn armen en ja soms loop ik rond met Vin in mijn BabyBjörn draagzak…En weet je wat… ik doe dit met trots en veel plezier! Want ik weet perfect wat mijn kindje leuk vindt en wat hij minder leuk vindt en nooit zal iemand mij daar weer doen over twijfelen!

Dus lieve mama’s, wees alsjeblieft niet zo streng voor elkaar! Jullie zijn vrij om een mening te geven maar laat die andere hun mening net zo even belangrijk zijn! Denk daar de volgende keer eens aan als je iemand raad wil geven! Ik heb mijn research gedaan en ik weet goed wat ik doe!
Voila… met veel plezier zet ik mijn blogpost en deze foto’s online!
Het mag gezien worden!

IMG_1046

IMG_1047

IMG_1049

Meer weten over de producten van BabyBjörn doe je HIER.

LOVE,

ELLE.

29 thoughts on “BabyBjörn vs MamaPolitie…

 1. Auwtch wat is de mamapolitie streng!
  Vrouwen zijn altijd zo streng voor elkaar? Waarom toch?
  Wij hebben een BabyBjörn én een draagdoek én 3 verschillende koetsen én onze eigen armen om onze meisjes te dragen. Genoeg afwisseling, dat lijkt mij altijd het beste.
  Zelf heb ik al twee keer bewust voor flessenvoeding gekozen. Als iemand daar een opmerking over heeft, mogen zij in mijn plaats twee weken na de bevalling opnieuw fulltime aan het werk gaan. 😉
  Hoe dan ook, iedere mama doet wat zij het beste vindt en zolang dat allemaal met een overdosis aan liefde gebeurd komt het hélemaal goed!

  Liefs, Lesley

 2. De “mamapolitie” haha, jammer genoeg bestaan ze 😀 Je moet weten dat ik mama’s ken die gerookt hebben tijdens de zwangerschap maar ooooh wee als je je baby in een babyjborn zak durft te dragen, dan springen ze op hun ergonomisch paard…relativeren is hier wel op zijn plaats.. Trek het je vooral niet aan en blijf lekker schrijven en doe waar je je goed bij voelt, je doet het goed!

 3. amaai wat is me dat hier! maar idd, ons werd babybjorn ook afgeraden, ze zeiden dan ErgoBaby vele beter was, voor de heupjes en houding enz… Maar ieder doet waar ze zich het best mee voelen he Sarah! Goed bezig meid!! xxxx

 4. Mijn mening over babybjörn weet je ondertussen wel al hé 😉 . Wel volg ik je volledig als het gaat over de gemene reacties, echt enorm jammer. Als mama is het al zo moeilijk om je buikgevoel te volgen in een maatschappij waar iedereen je met de vinger wijst als je iets “fout” doet of als het niet in het hokje past. Advies geven is 1 ding maar de manier waarop het soms gebeurt -> daar is nog veel werk aan. Als kersverse mama ben je al zo onzeker (kan ikzelf beamen) en als je dan nog eens dergelijke reacties krijgt, begin je nog meer te twijfelen aan jezelf. Als jij je goed voelt bij wat je doet (en in dit geval met een draagzak van Babyjörn) dan is dat ok, jij als mama weet nog altijd het best wat goed aanvoelt voor jezelf en je kindje. Mama’s mogen elkaar advies geven (op een correcte manier) maar dat wil ook zeggen dat je respect moet hebben voor elkaar’s keuzes ookal ga je soms niet akkoord met wat de ene wel of niet doet.

  Liefs,
  Jelske

 5. Ongeacht of het goed of slecht voor je kindje is, ik kan me niet voorstellen dat het lekker zit, zo opgehangen worden aan je kruis.. 😐

 6. Hear hear!!! Ik lees vooral een heel een trotse mama!
  Ik kwam je blog tegen bij de FB groep over dragen met heeeeel veel draagpolitie dames!
  Daar zullen ook zeker weten weer de meest rotte opmerkingen komen, maar ja je kunt niet iedereen tevreden stellen.
  Jij en je kindje zien er zo ontzettend mooi uit samen! En je kindje overkomt echt niets, anders waren ze écht wel uit de handel genomen.
  Ik hoop dat je met veel plezier je kindje lekker bij je blijft dragen en vooral die draagpolitie laten mekkeren 🙂

 7. Dat er grof gedaan wordt is erover. En ik had eerlijk gezegd geen idee van haatmail! Zo bereikt niemand iets. Het probleem bij mij lag hem in het feit dat de originele blogpost andere mama’s voorzag van leugens en je op basis van die leugens de BB leek aan te prijzen. Hier dus geen mamapolitie, geen veroordeling. Enkel de hoop andere mama’s en papa’s te behoeden voor een “foutje” van 154 euro, want dat is zuur geven. Hopelijk begrijp je dat. Ik lees je al lang, volg al je al eeuwen op Instagram, trouwens 🙂

 8. Wat jammer dat je zo aangevallen bent zeg! Ik ben zelf ook niet per se fan van een babybjorn, ik heb zelf ook een drager, een ergonomische (ik durfde het eigenlijk niet te zeggen, maar ik ben niet van de politie 😉 Je kindje dragen is heerlijk, je mag zelf weten in welke drager je dat doet. Voor kleine stukjes is een baby bjorn ook helemaal prima, voor langere stukken zal ie jou en je kindje niet zo fijn zitten. Er zijn ook plekken waar je zelf dragers kunt uitproberen, als je dat zou willen. Dan kun je zelf ervaren of ergonomisch dragen meerwaarde voor jou heeft.

 9. Die opmerkingen, he. Ik ben van mening dat als ik het niet op een “correcte” manier kan verwoorden, ik beter mijn mond hou. Kwestie van niemand te kwetsen.
  Jij moet doen waar je je goed bij voelt. Zelf ben ik niet echt fan van een draagdoek, draagzak of wat dan ook. Ik denk dat de tweede drie keer in een geleend exemplaar van onze buren heeft gezeten, maar dat was het dan. Wij hebben er nooit de meerwaarde van ondervonden (maar dat is onze eigen mening) en dus gebruiken we dat niet. Simple as that. Voor de rest doet iedereen toch zijn eigen zin?

 10. Dragen is super, sowieso. Babybjorn heeft zijn ontwerp wel al verbeterd tegen vroeger. en laat ons wel zijn: gemene opmerkingen kunnen niet, nooit. maar ik spreek ook soms wel mama’s met een babybjorn aan, op een lieve manier. je kan de oude types (die nog steeds verkocht worden) ook ergonomischer maken door er een sjaal rond te knopen of het zitje met een sjaal te verbreden. Veel mama’s dragen met de beste bedoelingen maar houden het niet uit omdat hun rug pijn doet of baby het niet zo fijn meer vindt wanneer ze groter worden. Zelf schonk ik 2 Babybjorns aan de vluchtelingen op Lesbos. beter dan niets, denk ik dan.
  Toch gaat mijn voorkeur absoluut uit naar andere merken en types. Ik draag mijn driejarige nog vaak, met de Tula draagzak of de Oscha ringsling. en dat gaat heel goed, net omdat het ergonomisch is.

 11. Ik ben zelf ook een blogger en mensen kunnen inderdaad hard zijn. Jammer genoeg heb je altijd negatieve mensen. Het is zonde van hun tijd. Want wij mama’s van 2 met een drukke baan hebben daar de tijd niet voor. Ik lees heel graag je blogs en vind je een pracht van een mama. Handenvrij bezig zijn is superhandig en daar zijn draagzakken voor. Ik heb ook pas laat ontdekt wat ergonomisch dragen is en kreeg ook te kampen met de borstvoedingsmaffia toen ik naar een trouwfeest ging zonder mijn dochter van 14 weken.

 12. Kinderarts en zelf megafan van zo’n draagzak. Zoontje heeft er 8 jaar geleden ook uren in gesleten. Niks van aantrekken. De beste stuurlui staan aan wal en iedereen wil tegenwoordig haar (zijn) mening door de strot van anderen rammen. Jammer genoeg weet 98% van de mensen niet waarover ze het hebben en vergeten ze dat hun mening niet gelijk is aan een (wetenschappelijk onderbouwd) feit.

 13. Ik ben ng niet lang mama en heb echt schrik van die mama politie. Wij hadden ook de Babybjorn op de lijst staan, maar ging er snel af na de vinger. Je hebt volledig gelijk over die wetgevingen. Babybjorn moeten zich even goed verantwoorden. Fijn dat je je niet laat doen!

 14. Wat naar dat we zulke oordelende mamas zijn! Zegt meer over hun dan over jou! Ik volg je tips en prachtige fotos met veel
  Plezier keep it up!💪

 15. Beste Sarah,

  Ben zelf pedagoge en mama’s moeten inderdaad maar eens ophouden met hun ongevraagde meningen overal te geven, zeker als deze dan nog eens zuur van aard zijn.
  Jouw foto’s met je kinderen bruisen van de liefde en warmte en dat is toch wat telt? Of je kind wel of niet in een draagzak zit, of welk model dan ook, of je borstvoeding geeft of niet…al deze dingen zijn minder “schadelijk” voor je kinderen dan opgroeien in een negatieve en berispende sfeer.
  Blijf je enthousiasme en passie behouden in wat je doet, want het is heerlijk om te volgen!

 16. In heb het ook een keer gehad hoor. Gewoon laten doen. Ze zullen inderdaad de bb wel goed bevonden hebben. En jij zult het wel merken als Vin niet of wel comfortabel zit. :)))

 17. Jeetje wat een toestanden! Is alles waar te voor staat niet iets waar we voor moeten waken. Te veel in de wagen, te veel in een wippertje, te veel …. nou ja vul maar in! Ik denk dat de afwisseling juist een goede optie is. Ik denk namelijk dat ik de mijne ook weleens ga gebruiken bij nr.2 voor dezelfde redenen. Die rondrennende peuter in huis! Take care, you’re doing great!

 18. You go girl!
  Verschrikkelijk, die mommywars. En al helemaal als ze online gevoerd worden. Moeders zijn zo streng voor elkaar. Heel zwart/wit.

  Ik ga ervan uit dat elke moeder het beste wil voor zijn kind :). Elk vanuit zijn overtuiging. En geen ander mens moet zich ‘moeien’ met jouw manier van opvoeden, eten, dragen, slapen.

 19. Hey Sarah,

  Ik volg je blog al een tijdje en je ziet gewoon dat je alles doet met heel veel liefde voor je 2 zoontjes. Laat je vooral niet tegenhouden door sommige mama’s en hun boze reacties want die zijn echt wel onterecht!
  Mama’s alsjeblieft we doen allemaal ons uiterste best voor onze kinderen en mama zijn is niet elke dag even gemakkelijk maar we kunnen het elkaar misschien wel al een beetje gemakkelijker maken door elkaar te steunen in het moederschap in plaats van elkaar af te kraken…

 20. Niets van aantrekken. Mijn eerste was een huilbaby en zij zat veel in mijn draagzak (van het gevreesde merk en ze wordt binnenkort 7). Er is niets mis met haar heupen, rug of benen. Maar ik kreeg daar ook veel commentaar op. De tweede vond het niets en voor de derde vond ik een draagdoek handiger. Ook daarbij commentaar:”Oei, kan ze wel ademen?”, “Is dat niet slecht voor haar rug?”,…. Inmiddels is ze wat te groot en te zwaar ervoor. Maar ook zij heeft perfect normale beentjes. De ‘mamapolitie’ is overal hoor. Ik kreeg zelfs commentaar als ik zei dat ik op mijn voeding lette terwijl ik zwanger was. Als mama weet je wel wat goed is voor je kindje…

 21. Ik heb ook een baby bjorn en moet heel eerlijk zeggen dat ik hem zelf niet zo lekker vind zitten dus daarom bijna nooit heb gebruikt… Maar m’n dochter vond hem altijd heerlijk zitten die paar keer dat ik hem heb gebruikt, en ik denk dat je gewoon moet doen waar jij je als moeder goed bij voelt. Xx

 22. Zucht. Mensen veroordelen tegenwoordig zo snel eh! Het lijkt wel of iedereen bewust naar drama zoekt en overal een probleem van maakt. Waarom toch? Live and let live, het zou toch maar erg zijn als we allemaal hetzelfde dachten en allemaal dezelfde mening over alles hadden eh… En van die ongegronde haatreacties, dat kan natuurlijk echt niet.

 23. Ik heb geen borstvoeding gegeven en mijn kids zaten heel vaak in die draagzak … ze zijn nu 12 en 15 en perfect gelukkig en gezond 😉 Volg je eigen hart maar!

 24. Hier ook een mama van drie gezonde kindertjes die geen borstvoeding hebben en heerlijk in de baby bjorn hebben gezeten. In tegenstelling tot wat je vaak leest gebruikte ik niet graag een draagdoek, maar de babybjorn vonden zowel mijn kinderen als ik heel fijn! Als je het een prettige draagzak vind en je kindje zit lekker bij je is het toch goed?

Geef een reactie